فناوری های جدید در راستای بهبود کیفیت زندگی و افزایش راحتی و آسایش افراد روز به روز در حال گسترش اند. یکی از فناوری های نوظهور که به صورت فزاینده و فراگیری هم در حال گسترش است، مفهومی به عنوان اتوماسیون خانگی است. شاید پیش از این عبارت اتوماسیون اداری را شنیده بودید. اما حال این عبارت برای خانه های هوشمند به کار می رود. خانه هایی که همه چیز در آن به کمک ابزار های مبتنی بر هوش مصنوعی کنترل می شود.
در واقع این رویکرد نوعی مدیریت هوشمند ساختمان است که در آن تمام کار ها و خدمات به صورت اتوماتیک و بدون نیاز به دخالت ساکنین انجام می شود. این فناوری به معنای کنترل همه جانبه روی امور مختلف خانه و زندگی است. برای درک بهتر این مفهوم، عملکرد و کارایی هایی که دارد و مزیت های اتوماسیون خانگی در ادامه با ما همراه باشید.
اتوماسیون کردن به چه معناست؟
پیش از بررسی دقیق تر اتوماسیون خانگی، بهتر است به صورت کلی با مفهوم اتوماسیون سازی آشنا شویم. در اتوماسیون کردن تمام امور، از ساده ترین موارد را می توان روی سیستم ها و شبکه های اینترنت برنامه ریزی کرد. به این ترتیب به واسطه تنظیم و زمان بندی کار ها روی اینترنت، تمام کار ها طبق همین برنامه ریزی به صورت خودکار انجام می شود. این کار در بخش های مختلفی انجام می شود.
برای مثال می توان تنظیم کرد تمامی سیستم های یک شرکت راس ساعت خاصی روشن یا خاموش شود یا این که سیستم های سرمایشی و گرمایشی طبق زمان بندی مشخصی روشن و خاموش شوند. این کار در راستای افزایش امنیت، رفاه و آسایش و از همه مهم تر صرفه جویی در انرژی انجام می شود.
اتوماسیون خانگی چطور تعریف می شود؟
اتوماسیون سازی را می توان در هر مکانی با توجه به کارکرد و ساختاری که دارد پیاده کرد. در خانه ها نیز بعد از هوشمند سازی خانه ها می توان از قابلیت مدیریت هوشمند ساختمان بهره برد و با اتوماسیون سازی خانه، کنترل امور را در دست گرفت. در یک ساختمان هوشمند همه چیز را می توان تحت کنترل در آورد. در اتوماسیون خانگی هدف کنترل یکپارچه و مدیریت ساختمان است. به این ترتیب می توان بخش های مختلفی را در یک سیستم مدیریتی هوشمند تحت کنترل در آورد. در این سیستم ها تمام فعالیت های مربوط به خانه و وسایل خانگی را می توان از راه دور کنترل کرد.
نحوه کار سیستم های اتوماسیون خانگی به چه صورت است؟
در این سیستم ها از رابط های سخت افزاری و ارتباطی پیشرفته ای استفاده شده است. این رابط های قدرت مند به صورت یکپارچه در کنار هم قرار گرفته اند و تجهیزات الکتریکی را به صورت واحد با هم ادغام کرده اند. در کنار این رابط های سخت افزاری، نرم افزار هایی هم روی سیستم نصب شده و از طریق شبکه اجرا می شوند تا بتوان تنظیمات مورد نیاز سیستم مدیریت هوشمند ساختمان را از راه دور انجام داد.
در نتیجه به راحتی می توان تمام فعالیت های مختلف از جمله سیستم های حرارتی و امنیتی خانه را از راه دور و با دسترسی به شبکه کنترل کرد. سیستم های اتوماسیون خانگی شامل سنسور ها، حسگر ها، کنترل کننده ها و محرک ها می شوند. هر یک از قابلیت ها بخشی از کار هوشمند سازی ساختمان را انجام می دهد. تغییرات نور، تغییرات دما، رفت و آمد ها، پیام ها و … توسط هر یک از مشخصه ها ثبت و گزارش داده می شوند.
معنای سیستم جامع اتوماسیون خانگی چیست؟
زمانی که از اتوماسیون خانگی استفاده می شود، تمام سیستم های الکتریکی به صورت یکپارچه تحت کنترل قرار می گیرند. این سیستم های هوشمند در یک شبکه وارد شده و می توان از راه دور تمام آن ها را کنترل و مدیریت کرد. از هر راهی که وارد این شبکه شویم می توان بخش های مد نظر را کنترل کرد. به این مسیر های ورودی به شبکه هم درگاه های ارتباطی هوشمند می گویند. این سیستم ها شامل بخش های مختلفی می شوند.
مهم ترین آن ها شامل سیستم مدیریت مصرف انرژی، سیستم امنیتی و دزدگیر، سیستم آبیاری اتوماتیک، سیستم کنترل عبور و مرور به ساختمان، سیستم ضد حریق، سیستم کنترل سرمایش و گرمایش ساختمان و کنترل پریز های برق می شوند. کنترل سیستم روشنایی و دوربین های مدار بسته یک ساختمان هم جز این سیستم جامع اتوماسیون خانگی محسوب می شود.
چه مواردی در اتوماسیون خانگی تحت کنترل در می آید؟
همان طور که گفته شد در سیستم مدیریت هوشمند ساختمان می توان بخش های مختلفی را تحت کنترل در آورد. در این سیستم ها خدمات متنوعی قابل ارائه است. برای مثال می توان از راه دور روی میزان روشنایی و نور پردازی ساختمان کنترل داشت. کنترل میزان سرمایش و گرمایش ساختمان، کنترل دوربین های امنیتی و تردد به ساختمان، کنترل سیستم ضد حریق، کنترل سیستم های مصرف انرژی و مواردی مشابه از طریق اتوماسیون خانگی قابل کنترل است.
برای مثال سیستم کنترل دمای هوشمند می تواند هم برای بهبود کیفیت هوا و تهویه مطبوع و هم کنترل مصرف انرژی مورد استفاده قرار بگیرد. کنترل سیستم های صوتی و تصویری و وسایل بازی و سرگرمی در خانه هم از دیگر مواردی است که می توان از راه دور در اتوماسیون سازی خانه ها تحت کنترل در آورد.
استفاده از سیستم مدیریت هوشمند ساختمان چه مزیت هایی دارد؟
با توجه به جدید بودن این فناوری، شاید برای بسیار مزیت ها و کاربرد های این سیستم کاملا روشن و قابل درک نباشد. با این حال مزیت های هوشمند سازی ساختمان در یک سیستم اتوماسیون خانگی بسیار متعدد است. مهم ترین مزیت ها و کاربرد هایی که می توان برای یک سیستم اتوماسیون خانگی در نظر گرفت شامل موارد زیر است.
راحتی و آسایش
اولین و مهم ترین مزیت این سیستم ها، افزایش راحتی و آسایش ساکنین است. از آن جایی که اساس کار یک سیستم مدیریت هوشمند ساختمان، امکان کنترل از راه دور است، در نتیجه به راحتی حتی از فاصله ای دور می توان همه امور را در دست گرفت و کنترل کرد. برای مثال در یک سیستم اتوماسیون خانگی، والدین می توانند بدون نیاز به حضور فیزیکی در اتاق کودک شان، سیستم روشنایی اتاق، سیستم سرمایشی و گرمایشی و حتی سیستم های بازی و سیستم صوتی و تصویری هوشمند را از راه دور کنترل کنند.
افزایش امنیت ساختمان
مورد مهم بعدی به عنوان مزیت اتوماسیون خانگی، افزایش امنیت ساکنین و ساختمان با استفاده از سیستم امنیتی هوشمند است. حسگر هایی که در این سیستم کار می کنند می توانند به راحتی تمام رفت و آمد ها و اجسام مختلف را حس کنند. در نتیجه ساکنین می توانند حتی از راه دور هم روی سیستم امنیت خانه شان نظارت داشته باشند. این امر به کاهش سرقت ها، ورود های مشکوک به خانه و … کمک می کند. کاربران می توانند از راه دور روی دوربین های نظارتی و امنیتی کنترل داشته باشند و همه چیز را تحت کنترل خود در آورند. این امر از مهم ترین مزیت های مدیریت هوشمند ساختمان است.
تسهیل دسترسی و ارتباط ساکنین
با مدیریت هوشمند ساختمان این امکان برای تمام ساکنین فراهم می شود تا بتوانند به راحتی به تمام عناصر خانه دسترسی داشته باشند. شاید بتوان بهترین عملکرد سیستم های اتوماسیون خانه را برای افرادی در نظر گرفت که دارای نقص و معلولیت اند. این سیستم ها دسترسی افراد را بیشتر و راحت تر می کند. نکته مهم بعدی هم ارتباط است. در اتوماسیون خانگی می توان از راه دور تمام موارد و فعالیت ها را کنترل و ارتباط بین بخش های مختلف خانه را به طرز کارامدی برقرار کرد.
افزایش بهره وری انرژی در سیستم های اتوماسیون خانگی
در نهایت یکی از اهداف مهم سیستم اتوماسیون خانگی، افزایش بهره وری انرژی و بهینه سازی مصرف انرژی است. این سیستم ها امکان مدیریت هوشمند سیستم های مختلف دمایی و روشنایی را فراهم می کنند. کنترل هوشمند روشنایی خانه، کنترل هوشمند سیستم های گرمایشی و سرمایشی، سیستم آبیاری هوشمند، کنترل هوشمند برق، کنترل از راه دور چراغ ها و … همگی این امکان را فراهم می کنند تا بتوان در حد قابل قبولی میزان مصرف انرژی را کنترل کرد.
آیا باید به دنبال اتوماسیون سازی خانه بود؟
با توجه به این همه مزیت برای هوشمند سازی ساختمان و اجرای یک سیستم یکپارچه مدیریت هوشمند ساختمان، به نظر می رسد اتوماسیون سازی خانه بتواند برای زندگی های امروزی یکی از بهترین گزینه ها باشد. مرکز سخت افزار ایران متخصص در امور هوشمند سازی ساختمان می تواند بهترین و تضمین شده ترین خدمات را در زمینه اتوماسیون خانگی به متقاضیان این سیستم ها ارائه دهد.