با پیشرفت تکنولوژی تمامی ابعاد زندگی انسان ها تحت تاثیر آن قرار گرفته است. به طور مثال لوازم برقی قدیمی کم کم جای خود را به لوازم برقی هوشمند داده اند. در گذشته سیم کشی های ساختمان ساده بود اما امروزه سیستم های هوشمند برق رسانی در منازل به مراتب پیشرفته تر و پیچیده تر از گذشته شده اند. به طور کلی روش سیم کشی ساختمان های هوشمند با یک ساختمان سنتی فرقی ندارد. اما برای هوشمند سازی برق ساختمان باید نقشه اتوکد ساختمان به متخصصین این کار داده شود تا بر اساس آن طراحی های لازم را انجام دهند.
تفاوت های برق ساختمان هوشمند و سنتی
در سیم کشی ساختمان های هوشمند 30 الی 35 درصد، کمتر از سیم استفاده شده است. در واقع در هوشمندسازی برق ساختمان تمامی اتصالات در تابلو انجام می شود و یا مصرف کننده ها از ماژولهای خروجی استفاده می کنند. بنابراین هزینه سیم کشی، کابل کشی و لوله گذاری نیز کاهش می یابد. اما در سیستم برق کشی قدیمی فیوز های برق هر واحد به صورت جداگانه تعبیه شده اند و تمامی لوازم برقی به یک سیستم برق کشی متصل هستند. تمامی مصرف کننده ها یک کلید جداگانه دارند در صورتی که در سیستم برق هوشمند نیازی به کلید جداگانه برای هر یک از وسیله های برقی نیست.
تفاوت دیگر در نوع کابل استفاده شده است. در هوشمندسازی برق ساختمان از کابل های CAT5 استفاده می کنند در حالی که در برق کشی سنتی این نوع کابل ها کاربردی ندارند. همچنین در برق ساختمان هوشمند جعبه فیوز وجود ندارد بلکه از تابلو های برق مخصوص استفاده می شود که عموما نیز در ورودی ساختمان نصب می شود و برق را به تمامی واحد های مصرفی می رساند. تمامی سرویس های هوشمند برقی ساختمان از جمله سنسور اعلام حریق، تمامی پریزها، مانیتورهای لمسی، قفل برقی، هشدار گاز و غیره نیز تحت کنترل هستند.
تجهیزات مورد نیاز برای سیم کشی برق ساختمان هوشمند
عملکردی که لوازم برقی در خانه های هوشمند خواهند داشت با کیفیت کابل و سیم های استفاده شده در برق کشی ساختمان ارتباط دارد. به منظور هوشمندسازی برق ساختمان، شما به سیم و کابل هایی نیاز دارید مثل : سیم تلفن (رشته ای افشان) ، کابل های برق مختلف، کابل CAT6 یا CAT5، کابل های rgb59،کابل HDMI،کابل Audio و کابل rs232.
برق هوشمند چه امکاناتی را در اختیار ما قرار می دهد؟
به طور کلی هوشمند سازی ساختمان برای تسهیل در زندگی روزمره است. در این بین هوشمندسازی برق ساختمان یکی از پر کاربردترین عملکرد ها را در بین امکانات خانه های هوشمند دارد. که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کنترل سیستم روشنایی ، کنترل سیستم های گرمایشی و سرمایشی هوشمند ،کنترل دوربین های حفاظتی ، کنترل سیستم اعلام حریق، کنترل سیستم های امنیتی، تنظیم یک برنامه دلخواه برای کارهای روزانه،کنترل سیستم های صوتی و تصویری، کمک به صرفه جویی در مصرف انرژی (مثل کنترل لوازم برقی پر مصرف)
استاندارد سیم کشی برق هوشمند
هوشمندسازی برق ساختمان پروتکل های مخصوص به خودش را دارد. یکی از رایج ترین آنها knx است. knx پروتکلی برای هوشمند سازی منازل است که یک انجمن بلژیکی مدیریت آن را بر عهده دارد . استاندارد برق کشی هوشمند ساختمان به شکل ستاره است که در تمام دنیا نیز اعتبار دارد. این نوع از سیم کشی با توجه به پروتکل Knx توسط شرکت های معتبر در حال اجراست. گرچه مشاهده شده است که برخی از شرکت ها برای سهولت در کار این استانداردها را رعایت نمی کنند که به تبع آن به مشکل برخواهند خورد.
روش های کنترل سیستم روشنایی منزل
پس از اینکه تمهیدات لازم را برای هوشمندسازی برق ساختمان انجام دادید، می توانید از امکانات آن استفاده کنید. شما به راحتی می توانید با گوشی همراه خود رنگ نور، میزان و شدت نور را در ساختمان کنترل کنید. برای این منظور باید نرم افزار مربوطه را که متناسب با گوشی همراه شماست دانلود کنید. علاوه بر تلفن همراه راه های دیگری نیز برای کنترل روشنایی وجود دارد.
شما حتی با کلید های سنتی قبلی نیز می توانید روشنایی منزل را کنترل کنید؛ زیرا در برخی از برند های هوشمند سازی این امکان فراهم شده است. یک قدم فراتر می تواند کلید تاچ ، کنترل روشنایی با کلیدهای هوشمند دارای صفحه نمایش و یا تاچ پنل ها باشد. روش های کنترل آنها نیز ریموت کنترل و یا گوشی تلفن همراه است. حتی در صورت نبود اینترنت نیز شما از طریق برنامه اس ام اس می توانید اقدام کنید. این وسایل کنترل باید با یکدیگر هماهنگ باشند. یعنی اگر شما با گوشی خود نور خانه را کم کرده اید تغییرات باید روی تاچ پنل نیز نمایان شود.
کنترل روشنایی با حضور افراد
یکی از امکاناتی که هوشمندسازی برق ساختمان در اختیار شما قرار خواهد داد کنترل روشنایی با حضور افراد است که البته باید در سیستم روشنایی از سنسور حضور نیز استفاده کنید. با این روش شما در انرژی نیز صرفه جویی کرده اید. این سیستم در راه پله ها کارایی زیادی دارد.
در یک خانه هوشمند شما می توانید به سیستم روشنایی هر برنامه دلخواهی را ارائه دهید. در واقع این تکنولوژی این امکان را به شما می دهد که برای هر شرایطی یک سناریوی دلخواه تعیین و ذخیره کنید. و هر زمان که نیاز داشتید از آن استفاده کنید. مثلا می توانید تنظیمات را طوری انجام دهید که در سناریوی خواب به جز نور راهرو یا راه پله تمام لامپ ها خاموش شود.
روشنایی خانه بر اساس لوکس نور
لوکس نور در واقع واحد اندازه گیری شدت نور است. شما می توانید در هوشمندسازی برق ساختمان نور خانه را بر اساس شدت روشنایی محیط تنظیم کنید. برای این منظور لوکس نور را انتخاب کنید و آنچنان که دلخواه تان است تعداد لامپ ها را افزایش یا کاهش دهید.
همچنین شما می توانید تلفیقی از این سناریو ها را داشته باشید. مثلا در سناریوی میهمان همه روشنایی ها روشن شود و رنگ دلخواهتان را برای آر جی بی در نظر بگیرید. در واقع در هر سناریویی می توانید با توجه به حضور و یا عدم حضور افراد روشنایی را خاموش و روشن کنید.
سوالات متداول کاربران
سیم کشی ولتاژ پایین مانند کابل های اترنت و شبکه، سوئیچ های PoE، کابل های HDMI و روترها – برای تامین انرژی دستگاه های شما، انتقال داده ها و اتصال چندین دستگاه هوشمند در سراسر خانه ضروری است.
همه ترموستاتهای هوشمند به سیم C نیاز ندارند، اما در خانههایی که سیم C وجود ندارد، ممکن است مجبور باشید یک کیت تقویت کننده برق (PEK) نصب کنید. این فقط به این معنی است که شما باید مراحل دیگری را انجام دهید، اما ما دستورالعمل های گام به گام برای این نوع نصب را نیز داریم.