میزان نور خورشیدی که در هر یک ساعت و نیم به سطح سیاره زمین می تابد، برای تأمین برق یک سال کره زمین کافی است. تکنولوژی های خورشیدی نور خورشید را دریافت کرده و به انرژی برق تبدیل می کنند. این کار اغلب به کمک سولار پنل خورشیدی انجام می شود. به این ترتیب می توانیم انرژی برق تولید کرده و آن را در باتری ذخیره کنیم.
عجیب است که بشر هنوز از سوخت های فسیلی، استفاده از آب برای تولید برق و روش های دیگری که اغلب به محیط زیست آسیب می رسانند دست نکشیده است. حتی استفاده از انرژی های تجدید پذیر مانند نور خورشید و باد، می تواند هزینه ها و فشار اقتصادی را نیز به شکل قابل ملاحظه ای کاهش دهد. در این مقاله با ما همراه باشید، تا درمورد استفاده از پنل های خورشیدی بیشتر صحبت کنیم.
پنل خورشیدی چیست؟
یک پنل خورشیدی یا ماژول خورشیدی، بخشی از سیستم فتوولتائیک (photovoltaic) است. این پنل ها از چندین سلول فوتوولتائیک تشکیل شده اند. آن ها به شکل چهارگوش هستند و برای تولید انرژی استفاده می شوند. آن ها انرژی را از خورشید گرفته و آن را به الکتریسیته ای تبدیل می کنند که در اماکن مختلف مثل خانه ها، اداره ها هرجایی که برق نیاز دارد، قابل استفاده است. ماژول های خورشیدی حتی می توانند برق ساختمان ها را از راه دور هم تأمین کنند. علاوه بر این که می توان یک ساختمان را مجهز به سولار پنل کرد، می توان با تشکیل یک مزرعه سولار متشکل از میلیون ها سلول، در مقیاس صنعتی نیز برق پاک تولید کرد.
وقتی برق را تأمین کردید، می توانید سیستم روشنایی هوشمند نیز راه اندازی کنید تا به این ترتیب گام دیگری به سمت تکنولوژی بردارید.
پنل خورشیدی چگونه کار می کند؟
پنل خورشیدی ، انرژی تجدید پذیر که همان نور خورشید می باشد را جمع و آن نور را به برق تبدیل می کنند . انواع پنل خورشیدی از چندین سلول خورشیدی جداگانه تشکیل شده است که خود از لایه های سیلیکون ، فسفر – بار منفی را تأمین می کند- و بور – بار مثبت را تأمین می کند- تشکیل شده اند. پنل خورشیدی فوتون ها را جذب می کند و و از طریق جذب فوتون ها جریان الکتریکی ایجاد می کند. این جریان الکتریکی ، باعث می شود الکترونها از مدار اتمی خود خارج شده و در میدان الکتریکی که سلول های خورشیدی تولید کردند، آزاد شوند.
پس از آن این الکترونهای آزاد بصورت یک جریان الکتریکی مستقیم (DC) خارج شود. کل اینساخت و کار به عنوان اثر فتوولتائیک شناخته می شود. خوب است بدانید ، یک خانه متوسط تنها به اندازه مساحت سقف خود برای نصب تعداد لازم پنل خورشیدی نیازمند فضاست.تا بتواند انرژی الکتریکی و تتمام نیاز خود را تامین کند و حتی برق اضافی تولید شده را می توان به دولت فروخت یا در باطریهایی ذخیره کرد و در شب مورد استفاده قرار گیرد.
مزایا و معایب استفاده از پنل خورشیدی چیست؟
مزایا
- منبع تجدیدپذیر انرژی است
- هزینه قبض برق را کم می کند
- قابلیت استفاده برای اهداف مختلف
- هزینه نگهداری پایین
- کمک به توسعه تکنولوژی
معایب
- هزینه نصب و راه انداز بالا است
- پنل ها تحت تأثیر آب و هوا هستند
- ذخیره سازی انرژی گران است
- نیاز به فضای زیادی دارد
- تا حدودی ایجاد آلودگی می کند
برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید: سیستم آبیاری هوشمند
مزایای استفاده از پنل های خورشیدی چیست؟
منبع انرژی تجدیدپذیر
در میان تمام مزایای پنل های خورشیدی، مهمترین چیز این است که انرژی خورشیدی یک منبع انرژی واقعاً تجدید پذیر است. می توان آن را در تمام مناطق جهان تحت کنترل درآورد و هر روز هم در دسترس است. برخلاف برخی دیگر از منابع انرژی مثل نفت و گاز، نمی توانیم انرژی خورشیدی را تمام کنیم. تا زمانی که خورشید وجود داشته باشد، انرژی خورشیدی در دسترس خواهد بود. به این ترتیب به گفته دانشمندان نور خورشید حداقل تا 5 میلیارد سال دیگر وجود خواهد داشت
هزینه قبض برق را کم می کند
طبیعی است هزینه برقی که بدون دخالت انسان و تلاش های بشری تأمین می شود، کمتر از برقی است که به شکل معمول در توربین های سدها و دیگر روش های موجود تأمین می شود. حتی مجموعه های صنعتی که خودشان مزرعه خورشیدی دارند، می توانند از مازاد انرژی تولید شده کسب درآمد کنند.
استفاده برای کاربرد های مختلف
انرژی خورشیدی را می توان برای اهداف مختلف استفاده کرد. شما می توانید برق (فتوولتائیک) یا گرما (گرمای خورشیدی) تولید کنید. از انرژی خورشیدی می توان برای تولید برق در مناطق بدون دسترسی به شبکه انرژی، برای تقطیر آب در مناطقی که منابع آب پاک محدودی دارند و برای نیرو دادن به ماهواره ها در فضا استفاده کرد. انرژی خورشیدی همچنین می تواند در مواد و مصالح مورد استفاده برای ساختمان ها به کار رود. برای مثال چندی پیش شارپ پنجره های شفاف انرژی خورشیدی را معرفی کرد.
هزینه های نگهداری کم
سیستم های انرژی خورشیدی به طور کلی نیاز به تعمیر و نگهداری زیادی ندارند. شما فقط باید آن ها را نسبتاً تمیز نگه دارید که چند بار در سال کافی است. همچنین، از آنجایی که قطعات متحرک وجود ندارد، فرسودگی رخ نمی دهد. اینورتر پنل ها، معمولاً تنها بخشی است که بعد از 5 تا 10 سال نیاز به تعویض دارد؛ زیرا به طور مداوم برای تبدیل انرژی خورشیدی به برق و گرما کار می کند. به غیر از اینورتر، کابل ها نیز به تعمیر و نگهداری نیاز دارند تا اطمینان حاصل شود که سیستم انرژی خورشیدی شما با حداکثر کارایی کار می کند. بنابراین، پس از پوشش هزینه اولیه، می توانید انتظار خرج بسیار کمی برای تعمیر و نگهداری داشته باشید.
کمک به توسعه تکنولوژی
فناوری در صنعت انرژی و پنل خورشیدی، دائماً در حال پیشرفت است و پیشرفت ها در آینده بیشتر خواهند شد. نوآوری ها در فیزیک کوانتومی و فناوری نانو به طور بالقوه می توانند اثربخشی پنل های خورشیدی و ورودی الکتریکی سیستم های انرژی خورشیدی را دو یا حتی سه برابر کنند. با انتخاب پنل های خورشیدی، نه تنها هزینه های انرژی خود را کاهش می دهید، بلکه تأثیر مثبتی بر محیط زیست نیز می گذارید.
معایب استفاده از پنل های خورشیدی چیست؟
هزینه بالای پنل های خورشیدی
هزینه اولیه خرید یک سیستم خورشیدی نسبتاً زیاد است. این شامل پرداخت هزینه پنل های خورشیدی، اینورتر، باتری، سیم کشی و نصب می شود. با این وجود، فناوری های خورشیدی به طور مداوم در حال توسعه هستند، بنابراین می توان فرض کرد که قیمت ها در آینده کاهش می یابد.
تحت تأثیر آب و هوا هستند
اگرچه می توان انرژی خورشیدی را در روزهای ابری و بارانی هم جمع آوری کرد، اما کارایی آن در آب و هوای غیرآفتابی کاهش می یابد. پنل های خورشیدی برای جمع آوری مؤثر انرژی خورشیدی به نور خورشید وابسته هستند؛ بنابراین، چند روز ابری و بارانی می تواند تأثیر محسوسی بر سیستم انرژی داشته باشد. همچنین باید در نظر داشته باشید که انرژی خورشیدی در طول شب قابل جمع آوری نیست.
اگر در زمینه سیستم برق خانه های هوشمند و تمام موارد مربوط به آن از طراحی سیستم تا تأمین انرژی، نیاز به مشاوره دارید، می توانید با شماره های اعلام شده ما تماس گرفته و اطلاعات لازم را از این طریق به دست آورید.
ذخیره انرژی خورشیدی گران است
انرژی خورشیدی باید فوراً استفاده شود، یا می توان آن را در باتری های بزرگ ذخیره کرد. این باتری ها که در سیستم های خورشیدی خارج از شبکه استفاده می شوند، می توانند در روز شارژ شوند تا انرژی در شب مصرف شود. این یک راه حل خوب برای استفاده از انرژی خورشیدی در تمام طول روز است اما بسیار گران هستند. در بیشتر موارد، استفاده از انرژی خورشیدی در طول روز و گرفتن انرژی از شبکه در طول شب هوشمندانه تر است. از آنجایی که تقاضای انرژی معمولاً در طول روز بیشتر است، می توانید بیشتر آن را با انرژی خورشیدی تأمین کنید. اما در هر صورت باید بتوانید در تمام طول شبانه روز انرژی داشته باشید.
پنل خورشیدی نیاز به فضای زیادی دارد
هر چه بخواهید برق بیشتری تولید کنید، به پنل های خورشیدی بیشتری نیاز خواهید داشت؛ زیرا می خواهید تا حد امکان نور خورشید را جمع آوری کنید. سولار پنل ها به فضای زیادی نیاز دارند و برخی از سقف ها به اندازه کافی بزرگ نیستند تا تعداد پنل های مورد نظر شما را در خود جای دهند. یک جایگزین این است که برخی از پنل ها را در حیاط نصب کنید اما توجه کنید که آن ها باید به نور خورشید دسترسی داشته باشند. اگر فضای لازم برای همه پنل های مورد نظرتان را ندارید، می توانید تعداد کمتری را نصب کنید تا برخی از نیازهای انرژی خود را برآورده کنید.
تولید آلودگی در پنل های خورشیدی
اگرچه آلودگی مربوط به سیستم های انرژی خورشیدی در مقایسه با سایر منابع انرژی به مراتب کمتر است، انرژی خورشیدی می تواند با آلودگی همراه باشد. حمل و نقل و نصب سیستم های خورشیدی با انتشار گازهای گلخانه ای همراه بوده است. همچنین برخی از مواد سمی و محصولات خطرناک در طول فرآیند ساخت سیستم های فتوولتائیک خورشیدی استفاده می شود که می تواند به طور غیر مستقیم بر محیط زیست تأثیر بگذارد.
بیشتر بخوانید: انواع پنل خورشیدی
قیمت پنل خورشیدی چقدر است؟
قیمت پنل های خورشیدی، بسته به ویژگی آن ها باهم متفاوت است. بدون شک اگر قصد دارید یک سیستم خورشیدی داشته باشید، باید بودجه خوبی برای آن در نظر بگیرید. در این بخش می خواهیم به طور کلی به مواردی اشاره کنیم که در تعیین قیمت پنل خورشیدی دخیل هستند.
- اندازه سلول ها
- دوام پنل های خورشیدی
- ظرفیت تولید انرژی بر حسب آمپر
- ولتاژ برق تولید شده
- ظرفیت ذخیره سازی باتری ها
این موارد در تعیین قیمت تأثیرگذارند. طبیعی است هرچه ظرفیت ها و قابلیت های سیستم بیشتر باشد، قیمت آن نیز بیشتر خواهد بود. توصیه می شود برای انتخاب بهترین سیستم های موجود در بازار و ظرفیتی که برای اهداف شما مناسب است، ابتدا با مشاوران این حوزه مشورت کرده و سپس اقدام به خرید کنید.
تأثیر پنل های خورشیدی بر محیط زیست و صرفه جویی در هزینه ها
پنل های خورشیدی با تولید انرژی از تابش خورشید، به کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای کمک میکنند، که به نوبه خود به حفظ محیط زیست و مبارزه با تغییرات اقلیمی کمک میکند. همچنین، استفاده از انرژی خورشیدی به صرفه جویی قابل توجهی در هزینه های انرژی برای مصرف کنندگان منجر می شود، به خصوص با توجه به کاهش هزینه های نصب و افزایش طول عمر سیستم های خورشیدی.
نحوه نصب و نگهداری از پنل های خورشیدی
نحوه نصب پنل های خورشیدی
نصب پنل های خورشیدی ابتدا نیاز به ارزیابی مکان برای یافتن بهترین محل با تابش خورشید مستقیم دارد. سپس، براکت ها و ریل های نصب به سقف یا ساختار مورد نظر متصل می شوند. پنل ها به این براکت ها پیچ شده و به مبدل متصل میشوند که جریان DC تولید شده را به AC تبدیل میکند. در نهایت، سیستم به شبکه برق متصل میشود و تمام اتصالات باید بررسی و تست شوند تا اطمینان حاصل شود که همه چیز به درستی کار میکند.
برای آشنایی با هوشمند سازی سیستم های امنیتی کلیک کنید.
نحوه نگهداری از پنل های خورشیدی
برای نگهداری از پنل های خورشیدی، باید به طور منظم بر عملکرد سیستم نظارت کنید و از بروز مشکلات احتمالی مطلع شوید. تمیز کردن منظم پنل ها از گرد و غبار و آلودگی ها ضروری است تا از کاهش کارایی جلوگیری شود. همچنین، بررسی وضعیت سیم کشی، مبدل و اتصالات برای اطمینان از عملکرد صحیح سیستم ضروری است. بازرسی های دوره ای توسط تکنسین های متخصص نیز به حفظ کارایی و طول عمر سیستم کمک می کند.
کاربرد پنل های خورشیدی در زندگی روزمره
پنل های خورشیدی در زندگی روزمره برای تأمین برق در منازل، سیستم های گرمایشی آب، و شارژ باتری های مختلف استفاده می شوند. همچنین، آن ها در کاربرد های تجاری و صنعتی، مانند تأمین انرژی برای کارخانه ها و مراکز تجاری، و در سیستم های روشنایی خیابان ها و راه های عمومی نیز به کار میروند. این تکنولوژی به کاربران کمک میکند تا انرژی پایدار و مستقل از منابع تجدیدپذیر داشته باشند.
سولار پنل خورشیدی و خانه های هوشمند
هوشمند سازی ساختمان ها و خانه ها، روز به روز افراد بیشتری را به خود جذب می کند. بدون شک یکی از مهمترین فاکتورها در فرآیند هوشمند سازی، تأمین انرژی است. در این بخش می خواهیم در مورد راه حل هوشمندی برای تأمین انرژی صحبت کنیم که مطابق با استانداردهای هوشمندسازی است و اهداف محیط زیستی و تکنولوژی های نوین آن را دنبال می کند.
قدرت انرژی خورشید
یک سیستم خورشیدی انرژی پاک، تجدیدپذیر و قابل دسترسی را برای یک خانه هوشمند مدرن فراهم می کند. خانه های هوشمند دارای اجزای مختلفی هستند که همگی به برق نیاز دارند و هر چقدر هم سیستم بهینه ای طراحی شده باشد و مصرف انرژی کم باشد، به برق نیاز است. دسترسی به برق یک عامل کلیدی تمایز بین سیستم های آنالوگ دستگاه های هوشمند قدیمی و مدرن است و با استفاده از انرژی خورشیدی، شما بر نحوه تولید و استفاده از آن انرژی کنترل دارید. بسیاری از مردم به فناوری هوشمند روی می آورند تا با کاهش مصرف انرژی به آن ها کمک کند تأثیرات زیست محیطی مثبتی داشته باشند، اما اگر هنوز هم عمدتاً به برق شبکه متکی هستید، آن انرژی پاک نیست.
خورشید یک منبع انرژی پاک و تجدیدپذیر است و یک سیستم پنل خورشیدی به شما این قدرت را می دهد که تولید انرژی را در دستان خود بگیرید. با استفاده از سیستم های ذخیره سازی باتری، می توانید کارایی بیشتر کنید. با ذخیره انرژی که در سیستم تولید می شود، می توانید مقدار مصرف انرژی از منابع شهری را کاهش دهید.
ممکن است به هر دلیل نتوانید تمام ساعات شبانه روز را با ذخیره ای که از پنل خورشیدی به دست آورده اید، بگذرانید، اما می تواند به شما کمک کند ساعات کمتری به برق شهری متکی باشید و این به معنی هزینه های کمتر است.