چقدر با اینترنت اشیا آشنایی دارید؟ این فناوری جدید در سال های اخیر نقش بسزایی در تمامی بخش های زندگی ما دارد و تاثیر آن بسیار چشمگیر است. این فناوری در حوزه های مختلفی کاربرد دارد که یکی از آنها کاربرد اینترنت اشیا در ساختمان های هوشمند است. هوشمندسازی خانه ها با کمک اینترنت اشیا تغییرات زیادی را در زندگی امروز ما ایجاد کرده و به لطف آن امنیت بیشتر و آسایش و رفاه بالاتری را تجربه می کنیم. اما دقیقا اینترنت اشیا چیست و چطور از آن در هوشمندسازی خانه ها استفاده می شود؟ در این مقاله بیشتر با اینترنت اشیا در ساختمان های هوشمند آشنا می شویم.
نقش اینترنت اشیا در ساختمان های هوشمند
هر سازه هوشمندی که به کمک اینترنت اشیا هوشمند سازی آن صورت گرفته از مزیت ها و قابلیت های این فناوری جدید بهره می برد. اگر به روش های هوشمندسازی ساختمان آشنا باشید می دانید که اینترنت اشیا نقش مهمی در تمامی این فرایندها دارد. اینترنت اشیا به معنی کنترل همه چیز به واسطه اتصال به اینترنت است. در واقع با کمک اینترنت اشیا یک شبکه ایجاد می شود تا بتوان ارتباطات لازم را به صورت هوشمند برقرار کرد و همه چیز را کاملا تحت کنترل داشت. در نتیجه نقش اینترنت اشیا در ساختمان های هوشمند برقراری این ارتباط و اتصال به واسطه اینترنت است تا به این ترتیب کنترل همه چیز در دست انسان ها باشد. ترکیب یک پلتفرم، اتصال به اینترنت و ارتباط بین سیستم های الکترونیکی و مکانیکی چیزی است که هوشمندسازی خانه ها توسط اینترنت اشیا را تعریف می کند.
اهمیت اینترنت اشیا در ساختمان های هوشمند
برای هوشمندسازی خانه ها یکی از فناوری های اصلی مورد نیاز اینترنت اشیاست. با کمک اینترنت اشیا می توان کنترل بخش های مختلف خانه را در دست گرفت. امنیت بیشتر، راحتی و آسایش هدف اصلی استفاده از اینترنت اشیا در هوشمند سازی خانه هاست. شاید روش های مختلفی برای مدیریت و کنترل همه چیز در خانه ها وجود داشته باشد، اما بدون شک با وجود اینترنت اشیا تمام امور ساده تر و راحت تر انجام می شود.
اینترنت اشیا اهمیت زیادی در عیب یابی و رفع مشکلات ساختمان ها نیز دارد و به کمک آن مدیریت کلی یک سازه بسیار دقیق تر و بهتر پیش می رود. بنابراین اهمیت اینترنت اشیا در ساختمان های هوشمند فراتر از چیزی است که بتوان تصور کرد. با کمک اینترنت اشیا در خانه های هوشمند می توان به صورت خاص تصمیم گرفت که کدام دستگاه ها باید کنترل شوند و چه معیارهایی باید برای مدیریت یک ساختمان بیشتر مد نظر قرار بگیرد.
این مقاله را در مورد کنترل اجزای مختلف خانه های هوشمند از دست ندهید: تاچ پنل هوشمند چیست؟
اینترنت اشیا در هوشمند سازی خانه ها چه کاربرد هایی دارد؟
با استفاده از این فناوری می توان دوربین های امنیتی را کنترل و مدیریت کرد، مشخص کرد که روشنایی با توجه به ساعات مختلف شبانه روز چطور تنظیم شود، امکان تنظیم هوشمند دمای محیط و سیستم های سرمایشی و گرمایشی فراهم می شود، می توان سیستم های برقی خانه مانند تلویزیون، لباسشویی، ظرفشویی و جاروبرقی را از راه دور فعال و کنترل کرد و هزاران کار دیگر انجام داد.
با کمک اینترنت اشیا می توان سیستم مصرف برق و گاز خانه را نیز مدیریت کرد. هوشمند کردن ورود و خروج خانه، کنترل و استفاده از سنسور های امنیتی و تشخیص چهره در ساختمان، تشخیص و عیب یابی مشکلات ساختمان مانند نشتی دادن لوله ها و حتی آبیاری و مدیریت فضای سبز همگی از جمله کاربردهایی است که اینترنت اشیا می تواند در هوشمندسازی خانه ها داشته باشد.
عملکرد های مختلف اینترنت اشیا در یک سازه هوشمند
می توان از اینترنت اشیا در ساختمان های هوشمند در سیستم های مختلف استفاده کرد. یکی از عملکردهای اینترنت اشیا در برنامه های مورد استفاده برای سیستم هشدار یک سازه است. سیستم هشدار اطلاعاتی در خصوص میزان دمای محیط، میزان نور یا امنیت یک ساختمان را دریافت کرده و بر اساس آنها هشدارهای لازم را می دهد. سیستم نظارت خانه های هوشمند نیز در کنترل اینترنت اشیاست و با تکیه به آن می توان تمامی فعالیت های یک خانه از جمله تردد و رفت و آمدها را کنترل کرد.
سیستم هوشمند هم متکی به هوش مصنوعی است و می تواند پیش بینی های مفیدی همچون پیش بینی اتفاقات غیر منتظره و حوادث طبیعی را انجام دهد. در نهایت هم می توان از برنامه های مختلف خانه های هوشمند برای داشتن سیستم روشنایی هوشمند، لوازم خانگی هوشمند، سیستم امنیتی هوشمند و تشخیص نفوذ و همچنین سیستم تشخیص دود یا گاز هوشمند در خانه استفاده کرد.
عملکرد اینترنت اشیا در خانه هوشمند
در خانه هوشمند، اینترنت اشیا (IoT) بهعنوان یک سیستم ارتباطی مرکزی عمل میکند که تمام دستگاهها، حسگرها و تجهیزات مختلف خانه را به یکدیگر متصل میسازد. این حسگرها بهطور مداوم اطلاعات مختلفی مانند دما، رطوبت، نور، حرکت و وضعیت دستگاهها را جمعآوری کرده و به سیستم مرکزی ارسال میکنند. سپس این دادهها توسط سیستمهای هوش مصنوعی و نرمافزارهای مدیریت خانه هوشمند تحلیل میشوند تا از آن ها برای کنترل هوشمند دستگاه ها، بهبود امنیت خانه، صرفهجویی در مصرف انرژی و ارتقاء کیفیت زندگی در خانه استفاده شود.
مراحل عملکرد اینترنت اشیا در خانه هوشمند
مرحله اول: جمع آوری اطلاعات محیطی
در این مرحله، حسگرهای مختلف موجود در خانه اطلاعات مربوط به شرایط محیطی را مانند دما، رطوبت، نور، حرکت، و وضعیت سیستمهای امنیتی جمعآوری میکنند. این اطلاعات بهطور پیوسته به سیستم مرکزی ارسال میشود. سیستم مرکزی که شامل یک سرور یا پلتفرم نرمافزاری است، مسئول دریافت، پردازش و تحلیل این داده ها می باشد. بهطور ساده، این سیستم مانند مغز خانه عمل کرده و وظیفه مدیریت داده ها و ارسال دستورات به دستگاه ها را بر عهده دارد.
مرحله دوم: تحلیل اطلاعات
در این مرحله، سیستم مرکزی اطلاعات دریافتی را تحلیل میکند و متناسب با شرایط، دادههای مورد نیاز را استخراج مینماید. این دادهها شامل وضعیت دما، حرکت در داخل خانه، یا وضعیت دستگاههای مختلف مانند سیستمهای گرمایشی، سرمایشی و امنیتی است. سیستم مرکزی با توجه به این اطلاعات، وضعیت خانه را بهطور هوشمند ارزیابی میکند.
بیشتر بخوانید: دکوراسیون خانه هوشمند
مرحله سوم: ارسال دستورات
پس از تحلیل دادهها، سیستم مرکزی تصمیمگیری میکند و دستورات لازم را ارسال میکند. بهعنوان مثال، اگر دمای خانه بهطور غیرمعمولی بالا برود، سیستم بهطور خودکار کولر را روشن می کند. یا اگر حرکت مشکوکی در خانه تشخیص داده شود، سیستم بهصورت خودکار هشدار ارسال کرده یا دوربینهای امنیتی را فعال می کند.
یکی از بزرگترین مزایای اینترنت اشیا در خانه هوشمند، امکان کنترل دستگاهها از راه دور است. این به ساکنین خانه این امکان را میدهد که بهراحتی از طریق گوشی هوشمند یا دستگاه های دیگر، عملکرد دستگاه های مختلف را نظارت کرده و تغییر دهند. از جمله این قابلیتها می توان به روشن و خاموش کردن چراغها، تنظیم دما، و کنترل دستگاههای خانگی دیگر اشاره کرد. اینترنت اشیا همچنین باعث ایجاد ارتباط مستقیم بین تمام دستگاهها و تجهیزات خانه شده و به سیستم مرکزی این امکان را میدهد که خانه را بهطور هوشمند و با بالاترین سطح کارایی مدیریت کند.
داده کاوی و آنالیز داده ها در خانه های هوشمند
بخش دیگر کاری که می توان با کمک اینترنت اشیا در ساختمان های هوشمند انجام داد، دسترسی به یک سری داده های مهم است که به واسطه آنها کنترل و مدیریت یک ساختمان بهتر و دقیق تر انجام می شود. داده های مهمی که می توان از این طریق استخراج کرد و تحلیل آنها را معیار مدیریت یک سازه قرار داد شامل اطلاعاتی همچون دمای محیط، مصرف برق و گاز و انرژی، اطلاعات مربوط به رطوبت محیط، میزان تردد و حرکت در یک ساختمان، بررسی دستگاه های ارتباطی و دوربین هاست. اینترنت اشیا این امکان را به ما می دهد تا با داده کاوی دقیق و آنالیز و تجزیه و تحلیل این اطلاعات بتوانیم یک ساختمان را بهتر مدیریت کرده و بازدهی بیشتری داشته باشیم.
برای مثال بر اساس اطلاعات دمایی به دست آمده می توان تحلیل کرد که چه ساعات یا تایم هایی از روز به گرما یا سرمای بیشتری نیاز است و به این ترتیب میزان مصرف انرژی را بهینه تر کرد. همچنین داده های مربوط به تردد ساختمان می تواند به بهبود سیستم امنیتی یک سازه کمک کند. تمام این اطلاعات به لطف وجود اینترنت اشیا و قابلیت هایی که ارائه می دهد فراهم می شود. در واقع اطلاعات از سیستم های هوشمند موجود دریافت و جمع آوری شده و با داشتن آنها می توان مدیریت بهینه تری را روی یک ساختمان انجام داد.